Moja farma - Vaš vodič kroz svet poljoprivrede

Wednesday
Apr 16th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Početna Agrarna politika Aktuelno Uprava za agrarna plaćanja počinje da radi 19. oktobra

Uprava za agrarna plaćanja počinje da radi 19. oktobra

El. pošta Štampa PDF

ministar Saša DraginUprava za agrarna plaćanja, prva specijalizovana institucija koja će se baviti isključivo isplatom subvencija poljoprivredi, počinje da radi 19. oktobra, najavio je ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin.

 

To je jedan od osnovnih instrumenata kroz koji se isplaćuju subvencije prema poljoprivrednim proizvođačima u celoj Evropskoj uniji - kazao je Dragin i dodao da je osnivanje Uprave uslov da Srbija koristi predpristupne fondove EU namenjene agraru.
Ministar je istakao da će Srbija tako dobiti brzu, efikasnu državnu upravu koja će biti trezor Ministarstva poljoprivrede, odnosno poljoprivrednika, i dodao da će Uprava, primenom standarda poput onih u EU, racionalnije i na adekvatan način raspoređivati novac iz budžeta.
- Uprava je napravljena po najmodernijim standardima i trenutno zajedno sa Mađarskom radimo na završavanju softvera za njen rad. Prve godine rada Uprava će imatu ulogu preuzimanja donacija iz EU, a kasnije će, paralelno sa snaženjem kapaciteta, da preuzme onu ulogu koju je trezor imao do sada - objasnio je Dragin.
Podsetio je da su se poljoprivrednici do sada prijavljivali za programe Ministarstva poljoprivrede u trezor, koji bi potom podatke prosleđivao Ministarstvu na obradu, a koje bi potom trezoru vraćalo naloge za plaćanje.
- Tu se gubilo mnogo vremena, a najviše je smetalo to što je sistem bio neefikasan i nije nam davao pravi uvid u stanje stvari na terenu - rekao je on.
Očekuje se da pun kapacitet rada Uprava dostigne za dve do tri godine, naveo je ministar i dodao da će EU u narednih šest meseci završiti akreditacija te institucije. On je izrazio nadu da će sledeće godine Srbija, zahvaljujući radu Uprave za agrarna plaćanja, imati pristup za tri programa EU iz oblasti poljoprivrede.
Prema njegovim rečima, Uprava za agrarna plaćanja nalaziće se u Šapcu.
- Mačva, kao važan poljoprivredni kraj zaslužuje da se jedna takva institucija u oblasti nađe u Šapcu - kazao je Dragin i objasnio kako Ministarstvo poljoprivrede smatra da ne moraju sve institucije da se nalazi u Beogradu ili Novom Sadu.
On je dodao da je grad Šabac za tu namenu dao objekat koji je već duže vreme bio napušten, a koji je adaptiran uz pomoć donatorskih sredstava, ali i uz pomoć novca iz budžeta grada i Republike.
Ministar poljoprivrede nije mogao da precizira koliko će zaposlenih raditi u Upravi za agrarna plaćanja, ali je kazao da njihov broj neće ugrožavati plan za smanjenje zaposlenih u državnoj upravi.
- Veliki deo sektora finansija iz Ministarstva poljoprivrede preseliće se u Upravu - dodao je on.
U Srbiji trenutno ima 322.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koja imaju pravo na subvencije iz budžeta, odnosno koji su budući korisnici Uprave za agrarna plaćanja.

 

Biznis 

Poslednje ažurirano ( utorak, 06 oktobar 2009 13:36 )  
Baner

banerbiblioteka