Moja farma - Vaš vodič kroz svet poljoprivrede

Thursday
Apr 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Početna Agrarna politika Aktuelno U Srbiji ima 490.000 registrovanih gazdinstava

U Srbiji ima 490.000 registrovanih gazdinstava

El. pošta Štampa PDF

U Srbiji ima 490.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, izjavio je danas srpski ministar poljoprivrede Saša Dragin. On je na Odboru Skupštine Srbije za poljoprivredu kazao da to nije realno stanje, objašnjavajući da su mnoge porodice koje imaju više od 100 hektara zemljišta registrovale po nekoliko gazdinstava kako bi mogle da dobiju subvencije od 100 do 120 evra po hektaru.

 "U Hrvatskoj ima ukupno registrovano 150.000 poljoprivrednih gazdinstava, a u Srbiji je samo u jednoj godini registrovano njih oko 200.000", kazao je Dragin.  On je dodao da je razlog velikog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i to što po zakonu ta gazdinstva ne moraju da uplaćuju poljoprivredni staž, odnosno mogu da postoje, a da nemaju evidentiranog ni jednog zaposlenog.
Prema rečima Dragina, zbog uredbe o subvencijama od 100 do 120 evra po hektaru za površine zemljišta do 100 hektara biće i deficit u budžetu od oko sedam milijardi dinara.
Srpski ministar poljoprivrede najavio je da će ministarstvo u narednoj godini pokrenuti izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu koje će podrazumevati da se izlicitirano zemljište plati unapred ili najduže za sedam dana, jer se često dešava da se to zemljište nikada ne plati.
On je naglasio da će se te izmene odnositi i na prednost koja će biti data lokalnim poljoprivrednicima da lakše dođu do zemljišta u svojim sredinama.
Dragin je najavio da će se raditi i na osnivanju lokalnih fondova za razvoj poljoprivrede.
Skupštinski Odbor za poljoprivredu prihvatio je danas predloženi rebalans budžeta za poljoprivredu u iznosu od oko sedam milijardi dinara.
Kako je zaključeno na sednici Odbora, ta sredstva treba da se utroše za isplatu subvencija i da država do kraja godine izmiri svoje obaveze koje ima prema registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za đubrivo, seme i gorivo.

Beta

 
Baner

banerbiblioteka