Moja farma - Vaš vodič kroz svet poljoprivrede

Friday
Apr 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Početna Agrarna politika Subvencije i podrška Manje para za privredu iz budžeta

Manje para za privredu iz budžeta

El. pošta Štampa PDF
Mlađan DinkićMinistar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će u državnom budžetu za 2013. godinu biti za šest milijardi dinara manje subvencija za privredu.
Dinkić je kazao da će pre svega biti smanjenje subvencije za drzavne firme u gubicima da bi se primorale da što pre nadju strateške partnere, ali da neće biti smanjenja za poljoprivredu.

"Subvencije za privredu ove godine su bile 32 milijarde dinara, a sledeće godine će biti 26 milijardi dinara", kazao je on i dodao da će barem do polovine iduće godine biti zadržani krediti za likvidnost privrede.

Dinkić je kazao da problem preduzeća u restrukturiranju početi da se rašava od sledeće godine i da se mora završiti do 30. juna 2014. godine.

Ministar je kazao da će pored subvencija za ratare od 120 evra po hektaru, u državnom budžetu za 2013. biti predvidjena i bespovratna sredstva za investicije u poljoprivredi.

Iz investicinog budžeta poljoprivednici koji grade nove hladnjače i sušare, i modernizuju proizvodnju dobijaće od države 30 do 40 odsto sredstava bespovaratno, da bi se poboljšala konkurentnost.

Dinkić je kazao da su ministarstvima dostavljeni okviri državnog budžeta za 2013. godinu na šta ona treba da odgovore do ponedeljka. Najveće smanjenje budžeta je za Ministarstvo finansija i privrede.

Savetnica ministra finansija za poreski sistem Milica Bisić kazala je da nije bilo prostora za smanjenje poreza i doprinosa na plate i dodala je za smanjenje doprinosa potrebna reforma sistema obaveznog socijalnog i penzijskog osiguranja.

Poslednje ažurirano ( četvrtak, 27 septembar 2012 16:47 )  
Baner

banerbiblioteka