Moja farma - Vaš vodič kroz svet poljoprivrede

Thursday
Apr 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Početna Poljoprivreda danas Region Hrvatska: Dobra zarada od belog luka

Hrvatska: Dobra zarada od belog luka

El. pošta Štampa PDF

beli lukTek mali broj poljoprivrednika u Hrvatskoj sadi beli luk u većim količinama. To ni ne čudi jer domaći beli luk za sadnju nema gde da se kupi.

Jelica Štrok iz Valpova tri je godine tražila domaći beli luk koji bi mogla posaditi. 'Domaćeg belog luka nema na tržištu pa sam ovaj našla od naših starih baka koje su imale viška što su sebi posadile i imale viška pa prodale', kaže Jelica.

A trud joj se višestruko isplatio. 'Posadila sam 300 kilograma, pošto on daje prinose jedan napsram šest to bi bilo negde oko tonu i po', kaže Jelica

Za tonu belog luka i do 75.000 kuna

Za 300 kilograma posađenog belog luka može se dobiti i do 75.000 kuna. Priliku su prepoznali i drugi pa od Jelice kupuju sadni materijal. Dva mlada dečka su zainteresirana bila u jesen i posadili su beli luk. Jedan je posadio 80 kilograma, a jedan deset. Ali to nije ni približno dovoljno jer je u celoj državi posađeno tek 75 hektara. Umesto da sadimo, 90 posto belog luka uvozimo iz Kine.'Uvezene su negde oko 1.803 tone u vrednosti otprilike tri miliona dolara', kaže Ernest Nad iz HGK Osijek.

Kilogram kineskog 10 kuna, kilogram domaćeg 50 kuna

Uvozni beli luk je pet puta je jeftiniji od domaćeg koji se može naći samo na pijacama. A za domaće su kupci spremni izdvojiti i više novca, a imaju i rešenje kako smanjiti uvoz.

Mi imamo dovoljno polja da bi mogli sami saditi, samo treba raditi', kaže jedna gospođa. A što se više domaćeg belog luka bude sadilo, on će biti jeftiniji, a tri miliona dolara, umesto uvoznicima, ostaće hrvatskim poljoprivrednicima.

 

Agroklub

Poslednje ažurirano ( sreda, 11 april 2012 17:20 )  
Baner