Moja farma - Vaš vodič kroz svet poljoprivrede

Sunday
Apr 20th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Početna Tržište Privatizacija Agrokor" i EBRD planiraju preuzimanje "Mercatora"

Agrokor" i EBRD planiraju preuzimanje "Mercatora"

El. pošta Štampa PDF

mercatorHrvatski "Agrokor" u tajnosti sprema preuzimanje "Mercatora" u toku kojeg će se prvo javiti na poziv za prikupljanje obavezujućih ponuda "Pivare Laško" za prodaju 23,3% "Mercatora", koji ističe 9. marta, piše slovenački "Dnevnik".

Cilj "Agrokora", kako danas piše slovenački "Dnevnik", jeste da sa "Pivarom Laško" zaključi pregovore i otkupi njeno učešće u "Mercatoru" do 30. aprila, kada je predviđena javna ponuda za preuzimanje "Mercatora". List navodi da je cilj "Agrokora" da dobije barem 50% učešća u kompaniji "Mercator".

Ulogu finansijera operacije imaće UniCredit banka sa svojom Zagrebačkom bankom, za šta je već angažovana i jedna advokatska kancelarija u Sloveniji. "Agrokor" se oko pozicije suinvestitora dogovara i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koja je vlasnik 8,3% hrvatske kompanije. EBRD je sufinansirala i nedavno preuzimanje "Droge Kolinske" od strane hrvatske "Atlantik grupe".

Konačna odluka o preuzimanju "Mercatora", prema pisanju "Dnevnika", dogovorena je prošle nedelje u Milanu, gde je vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić boravio u sedištu UniCredit banke. Kupovina "Mercatora" bi trebalo da bude finansirana novim zajmom u visini pola milijarde evra, a razliku u kapitalu bi obezbedili Todorić i EBRD. Visoko zaduženom "Agrokoru", "Mercator" je privlačan zbog sinergijskih efekata na osnovu kojih bi za kratko vreme mogao isplatiti veliki deo te kupovine.

Posledica preuzimanja bi bilo i to što bi, prema planu, "Mercator" otpustio 5 do 10% zaposlenih i za tri godine njihov broj smanjio za oko dve hiljade, što bi zajedno sa uštedama na drugim područjima dalo efekat od 30 mil EUR godišnje.

Druga poluga za finansiranje preuzimanja "Mercatora" su njegove nepokretnosti, čijom prodajom bi se isplatilo ne samo preuzimanje, već i obavila sanacija finansijskog položaja slovenačkog trgovinskog lanca. U poslednje dve godine "Agrokor" je u dva navrata neuspešno pokušao da preuzme "Mercator".

ekapija 

Poslednje ažurirano ( petak, 18 februar 2011 19:21 )  
Baner

banerbiblioteka