Moja farma - Vaš vodič kroz svet poljoprivrede

Sunday
Apr 20th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Početna Poljoprivreda danas Srbija Sanska koza kao ekonomska računica

Sanska koza kao ekonomska računica

El. pošta Štampa PDF

sanska kozaU Kukujevcima kod Šida izgrađena je farma koza koja će po rečima investitora beogradskog preduzeća "Beokapra" kada stigne oprema iz inostranstva za ishranu i mužu postati najsavremeniji objekat u zemlji.

Poznato je da su proizvodi od kozijeg mleka veoma hranljivi i zdravi, međutim na tržištu ih nema dovoljno, i pored toga što postoji ekonomska računica u držanju visoko mlečnih rasa.

Sve ovo imali su u vidu vlasnici firme "Beokapra" iz Beograda kada su se odlučili da započnu izgradnju savremene farme koza u Kukujevcima.

U objektu površine 2.500 kvadratnih metara trenutno se nalazi 180 sjarnih sanskih koza, rase koja je poznata po visokoj mlečnosti.

Radomir Roganić direktor firme "Beokarpa" rekao je za RTV da farma ima kapacitet za držanje 500 grla i da je u potpunosti prilagođena pravilnom odgajanju koza jer ima nekoliko prostorija i kvalitetnu prateću opremu.

On kaže da je preduzeće pored nabavke kvalitetnog stada vodilo računa i o zapošljavanju mladih stručnjaka agronoma.

Tako se Zlatku Hrecešinu diplomiranom stočaru ukazala prilika da znanje stečeno na fakultetu primeni u praksi.

"Za žitelje Kukujevaca ovakve investicije su od posebnog značaja jer im se otvara mogućnost da uspostave kooperantske odnose isporučujući farmi mleko i stočnu hranu", rekao je za RTV Miroslav Stojčević predsednik saveta mesne zajednice.

Plan vlasnika je i izgradnja mlekare gde bi se pravili finalni proizvodi od kozijeg sira za domaće i strano tržište.

RTV

Poslednje ažurirano ( utorak, 02 februar 2010 09:09 )  
Baner